Stadshuset, Kungsbacka

Stadshuset, Kungsbacka. Bild från Kungsbacka kommun.

Mistra InfraMaints arbetsbok ger diskussionsstöd för VA-verksamheter som vill utveckla Asset Management inom sin sektor.
– Den ger en bra struktur för diskussioner, säger Annika Malm, verksamhetschef för vatten och avfall i Kungsbacka kommun.

Kommunen genomförde en workshop kring arbetsboken i augusti år med deltagare från de sex enheterna inom vatten och avfall. Syftet var att diskutera var verksamheten befinner sig i förhållande till där de vill vara i tillgångsförvaltningen.

Arbetsboken för självskattning Tillgångsförvaltning inom VA ”Asset Management” lanserades av forskningsprogrammet Mistra InfraMaint för att fungera som en konkret hjälp i sådana diskussioner. Kungsbacka kommun blev den första att testa. 

Lätt att ta till sig

– Alla våra sex enheter har inte kommit lika långt, vissa har sedan tidigare en struktur på några områden medan andra befinner sig i början. Det här materialet fungerade bra trots sådana skillnader. Det är lätt att ta till sig, en hjälp för att bryta ner abstrakta frågeställningar till en konkret nivå, tycker Annika Malm.

Har alla i verksamheten samma bild av var man står och vad man behöver vidareutveckla?

Genom arbetsbokens frågeställningar på 16 delområden när det gäller förutsättningar, genomförande, anläggningskunskap, ledning och utvärdering blir det lättare att diskutera och analysera läget.

Konkreta steg

Annika Malm

Annika Malm, chef för vatten och avfall i Kungsbacka.

– Det ger ett fokus på det väsentliga inom varje område utan att direkt behöva tänka hela kvalitetssystem. De samtal vi har haft tror jag kan betyda mycket, säger Annika Malm.

– Nu när vi vet var vi befinner oss kan vi ta konkreta steg och beta av delområde för delområde. Med tydliga mål om vilken nivå vi vill nå kan vi beta av dem allt eftersom. Det är en tydlig struktur som gör att vi sparar tid och kan jobba bättre med att utveckla verksamheterna, säger hon.

– Inom området Resurser identifierade vi att vi behöver förtydliga några av våra processer så att signalerna fungerar om vem som gör vad och när, som till exempel vår process kring anslutning av nya fastigheter. Vi såg också att vi behövde formalisera samarbetet mellan våra driftenheter så att det finns naturliga former för erfarenhetsutbyten och samarbete.  Sen kommer vi att utvärdera oss om något år och se om vi tycker att vi klivit uppåt i skalan.

Bygger på standarder

Arbetsboken för självskattning bygger i stora delar på standarderna i ISO 55 000-serien och är ett koncept som kommer att vidareutvecklas i takt med erfarenheter från workshoppar som den i Kungsbacka, berättar Gunn-Mari Löfdahl, biträdande programchef för Mistra InfraMaint.

– Tillgångsförvaltning innefattar hantering av så många olika frågor, både var för sig, och som helhet. Man kan se det som ett paraply, där ”tillgång” dessutom markerar att de har ett värde för organisationen och intressenterna som abonnenterna, samhället och så vidare. Det är en förutsättning för leverans av VA-tjänster, och ”förvaltning” innebär god framförhållning, beslutsunderlag, resursplanering och så mycket mer, säger hon.

Arbetsboken har sammanställts av Gunn-Mari Löfdahl med hjälp av en referensgrupp med representanter från Svenskt Vatten, Sweco, Vakin och Stockholm Vatten och Avfall AB.

 

Är du intresserad?

Sustainable decision support based on relevant data

Project name goes here

Challenge

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut et sapien vitae leo fermentum interdum et ut est. Nam efficitur sollicitudin vulputate. Curabitur dolor mi, volutpat sed dui nec, bibendum sollicitudin leo. Integer quis urna tincidunt, ornare urna in, mattis sapien. Integer dignissim ante non urna commodo, ut bibendum arcu tempor. In scelerisque urna eget sodales finibus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Expected results

Curabitur a interdum ligula, sit amet faucibus justo. Nunc nec risus lacinia, consectetur dui ac, feugiat orci. Sed placerat nec libero ac elementum. Nulla faucibus massa est, sed ornare metus semper id. Vestibulum ac velit sit amet ligula laoreet imperdiet in non sem. Praesent sit amet nisl non leo varius accumsan quis sed justo. Etiam sed neque id tellus venenatis rhoncus nec euismod dui.

News about the project

1.1

Timeplan

2019 –  2023

Project manager

First name Last name,  representing
name.name@company.se 

Partners

Lorem ipsum, Dolor sit amet, Consectetur, Adipiscing elit.

Expected impacts:

Z
Improved sustainable efficiency by 20 percent
Z
Competence deficiencies will decrease by 50 percent
Z
Over 50 municipalities are role models for sustainable asset management
Z
The state-owned authorities practice sustainable asset management on a daily basis
Z
At least ten companies have adopted the results from the programme and export service / products, competence and practice
Z
More than five SME’s have been established due to results from the programme

Publikationer

Roadmap Kompetensutveckling - summering

Rapport 2019:04

En framgångsfaktor för Mistra InfraMaint är att intressenterna utvecklar en långsiktig förmåga att ta till sig och tillämpa ny kunskap.

Roadmapen är programmets plan för att utveckla och stärka behovsägarnas kompetens.

Tillgångshantering i offentlig sektor

Rapport 2019:05

Utmaningarna i att överbrygga gapet mellan nuvarande metoder och best practice.

En fallstudie i utmaningarna inför implementering av en tillgångshanteringsmodell – ett examensarbete inom ramen för projekt 2.1. 

 

.
Share This