Lars Marklund

Lars Marklund, programchef Mistra InfraMaint.

“Att börja jobba med Mistra InfraMaint kan för mig liknas med att för första gången dyka ner i havet med cyklop. Det öppnade sig en helt ny värld att upptäcka”. Så reflekterar Mistra InfraMaints programchef Lars Marklund:

“Jag hade tidigare tittat ner i vattnet från en brusig yta och anat konturerna av vad som fanns där nere. Visst hade jag förstått att underhållsbehovet för vår infrastruktur var stort men jag hade inte alls förstått hur stort och komplext problemet var.

Det var helt enkelt omöjligt att föreställa sig, på samma sätt som det är omöjligt att föreställa sig hur det är att för första gången se ett korallrev med alla dess färger, former och detaljrikedom.

Frågans storlek och komplexitet ger mig en oemotståndlig vilja att utforska denna nya värld. Jag ser fram emot att få utforska denna spännande värld tillsammans med er. Och jag är övertygad om att vi inom Mistra InfraMaint kommer att göra många nya upptäckter under de kommande åren.

Vi kommer även höja den generella medvetenheten och intresset för underhåll av infrastruktur, för det är en otroligt viktig framtidsfråga. Det tycker inte bara jag utan även de som verkligen kan det här med framtidsspaning.

När framtidsanalysföretaget Kairos Future undersökte vilka som var de viktigaste framtidsfrågorna för kommunerna och presenterade resultatet i form av ett så kallat ordmoln blev ordet “infrastruktur” så stort att det behövde lyftas bort för att de andra orden skulle synas.

Så här i juletid är det vanligt att stanna upp, reflektera och skänka en tanke eller mer till de som har det sämre än en själv.

Jul är därför även en stor högtid för biståndsorganisationer. En intressant insikt jag har fått genom mitt arbete i styrelsen för biståndsorganisationen WASSUP är att det även i biståndsprojekt finns en gigantisk underhållsskuld.

På den afrikanska kontinenten, där WASSUP är aktiva, är sju av tio dricksvattenbrunnar obrukbara eller i stort behov av reparation.

På samma sätt som i den svenska infrastrukturen har nyproduktion premierats framför service och underhåll. Många biståndsprojekt har borrat nya brunnar utan någon plan eller finansiering för att underhålla dem. Därför har vi nu startat ett projekt i Tchad där en lokal brunnsreparatör vid namn Firmin åker runt och inventerar och lagar dricksvattenbrunnar. På så sätt kan vi med små medel hjälpa många människor att få rent dricksvatten.”

Lars Marklund
Programchef Mistra InfraMaint
lars.marklund@ri.se

Sustainable decision support based on relevant data

Project name goes here

Challenge

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut et sapien vitae leo fermentum interdum et ut est. Nam efficitur sollicitudin vulputate. Curabitur dolor mi, volutpat sed dui nec, bibendum sollicitudin leo. Integer quis urna tincidunt, ornare urna in, mattis sapien. Integer dignissim ante non urna commodo, ut bibendum arcu tempor. In scelerisque urna eget sodales finibus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Expected results

Curabitur a interdum ligula, sit amet faucibus justo. Nunc nec risus lacinia, consectetur dui ac, feugiat orci. Sed placerat nec libero ac elementum. Nulla faucibus massa est, sed ornare metus semper id. Vestibulum ac velit sit amet ligula laoreet imperdiet in non sem. Praesent sit amet nisl non leo varius accumsan quis sed justo. Etiam sed neque id tellus venenatis rhoncus nec euismod dui.

News about the project

1.1

Timeplan

2019 –  2023

Project manager

First name Last name,  representing
name.name@company.se 

Partners

Lorem ipsum, Dolor sit amet, Consectetur, Adipiscing elit.

Expected impacts:

Z
Improved sustainable efficiency by 20 percent
Z
Competence deficiencies will decrease by 50 percent
Z
Over 50 municipalities are role models for sustainable asset management
Z
The state-owned authorities practice sustainable asset management on a daily basis
Z
At least ten companies have adopted the results from the programme and export service / products, competence and practice
Z
More than five SME’s have been established due to results from the programme

Publikationer

Roadmap Kompetensutveckling - summering

Rapport 2019:04

En framgångsfaktor för Mistra InfraMaint är att intressenterna utvecklar en långsiktig förmåga att ta till sig och tillämpa ny kunskap.

Roadmapen är programmets plan för att utveckla och stärka behovsägarnas kompetens.

Tillgångshantering i offentlig sektor

Rapport 2019:05

Utmaningarna i att överbrygga gapet mellan nuvarande metoder och best practice.

En fallstudie i utmaningarna inför implementering av en tillgångshanteringsmodell – ett examensarbete inom ramen för projekt 2.1. 

 

.
Share This