Kristina Gabrielii styrelseordförande Mistra InfraMaint

– Visst kan man göra skillnad! säger Kristina Gabrielii.

Kristina Gabrielii hade bestämt sig: Inga fler styrelseuppdrag. Men ordförandeskapet i Mistra InfraMaint var ett erbjudande hon inte kunde motstå.

Kristina Gabrielii är egenföretagare och arbetar dessutom omkring 50 procent som t f programchef för strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. Och sitter i ett par bolagsstyrelser.

– Egentligen hade jag bestämt mig för att inte ta fler uppdrag utan istället försöka jobba lite mindre. Men ordförandeskapet i Mistra InfraMaint tackade jag ja till. Jag är ganska nyfiken och älskar att jobba. Det känns som ett spännande forskningsprogram och jag ser också en rad beröringspunkter med Smart Built Environment, säger hon.

Från husbyggnad till samhällsbyggnad

I grunden är Kristina Gabrielii civilingenjör med inriktning väg- och vatten. Ganska snart hamnade hon i husbyggande. I nästan 30 år arbetade hon i två av byggbranschens stora bolag, först NCC och sedan Peab.

– Jag började som konstruktör och arbetade mycket med energi och inomhusmiljö, skador och fukt. Med åren blev det mer miljö och hållbarhet – den senaste rollen på Peab var hållbarhetschef för koncernen.

2003 var hon lite av pionjär genom att vara med och formulera den första europeiska strategiska forskningsagendan för samhällsbyggnadsområdet.

Man kan göra skillnad

– Det var min chef på NCC som tyckte att jag skulle åka till Bryssel och vara med på det där mötet. Jag var enda deltagaren från svenska byggbranschen. Det vi gjorde då ligger fortfarande som grund för den europeiska forskningen på området. Så visst går det att göra skillnad, det brukar jag försöka ha i åtanke, säger hon.

På samma sätt tror hon att program som Mistra InfraMaint och Smart Built Environment kommer att ha betydelse. Flera av de stora frågorna är gemensamma för båda programmen: Hållbar utveckling, kompetensutveckling, industrialisering och digitalisering.

Samordning och synergier

– Att jag har en fot i båda programmen kan vara en fördel, det finns säkert möjligheter till synergier. Dessutom tror jag att jag kan bidra med mina nätverk framför allt på entreprenadsidan, säger Kristina Gabrielii.

Utvecklingen går fort inte minst när det gäller digitalisering och AI, artificiell intelligens.

– Det skapar möjligheter men det finns också risker. När vi samlar så mycket kunskap i digitala system, riskerar vi då också att systemen blir sårbara eller att vi gör etiska övertramp? Det är frågor som kräver samverkan mellan olika branscher och sektorer, säger Kristina Gabrielii.

Att förändra beteende

De största utmaningarna tror hon ligger i organisationerna och strukturerna. På sikt är det både enskilda personer och hela verksamheter som måste förändra beteende.

– Hur bygger vi till exempel smarta system som gör att man inte väntar för länge med underhållsåtgärder. Vilken kompetens behöver beslutsfattare och medarbetare för att hänga med?

– Förändra världen gör man kanske inte på fyra eller åtta års programtid. Men jag känner mig säker på att vi kommer att göra hopp framåt i utvecklingen på den tiden, säger Kristina Gabrielii.

I februari 2019 samlas styrelsen för Mistra InfraMaint till sitt första möte.

 

Fakta: Kristina Gabrielii

  • Utbildning: Civilingenjör, Chalmers
  • Yrkeserfarenhet: Huvudsakligen inom byggbolagen NCC och Peab. Driver sedan 2017 egna företaget Gabrielii Development och arbetar som t f programchef för strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment.
  • Bor: I Alingsås med man. Har två utflugna barn (en son, en dotter) och ett barnbarn.
  • Gör på fritiden: Gillar skidor och golf, resor och att umgås med familjen. Eller att bara ligga i soffan och läsa.

 

Fakta: Styrelsen för Mistra InfraMaint

  • Kristina Gabrielli, ordf, Gabrielli Development AB
  • Thomas Bergholm, Jönköpings kommun
  • Charlotte Brogren, Alimak Hek Group
  • Martine Christensen Odenhall, Valdemarsviks kommun
  • Åsa Romson, IVL
  • Lars Spångberg, Trafikverket

 

Fakta: Smart Built Environment

  • Strategiskt innovationsprogram med finansiering från Formas, Vinnova och Energimyndigheten
  • Programvärd IQ Samhällsbyggnad
  • Målet är att minska samhällsbyggnadssektorns miljöpåverkan, förkorta planerings- och byggtiden, minska de totala byggkostnaderna och möjliggöra en ny affärslogik i sektorn – programmet tar ett samlat grepp om de möjligheter som digitaliseringen innebär och verkar för spridning av nya möjligheter och affärsmodeller
  • Webbplats: https://www.smartbuilt.se/ 
Share This