Patrik Groth, Skanska

Patrik Groth, Skanska Teknik.

Vid styrelsemötet i maj utökades Mistra InfraMaints styrelse med en ny ledamot: Patrik Groth från Skanska Teknik.

Han började sin bana på Luleå Tekniska Universitet och är PhD men de senaste 20 åren har han arbetat i ledarroller i gränslandet mellan utveckling och produktion hos stora byggföretag, först hos NCC och därefter sedan 2008 hos Skanska.

Där är Patrik Groth idag avdelningschef för Anläggning och Geoteknik hos Skanska Teknik, en intern supportfunktion inom Skanska Sverige AB.

I det arbetet har fokus ofta legat på projektering av vägar och beläggningsfrågor. Ett annat aktuellt område är automation i byggbranschen, inte minst för att det berör möjligheten till bättre beslutsstöd och minskade arbetsmiljöproblem.

Få riktig effekt

– Mistra InfraMaint var inget program jag hade uppmärksammat särskilt innan men jag kände förstås till Mistra och vet att det Mistra gör kan få en effekt på riktigt. Det var en orsak till att jag tackade ja när jag fick frågan, säger han.

Programmet har en väldigt kompetent styrelse, konstaterar han.

– Men vad jag kan tillföra är företagarperspektivet, jag blir ju den första som verkar i ett entreprenadföretag i den gruppen, säger Patrik Groth.

Kompetens är viktigt

Han vill att forskning ska kunna möta dem som står mitt i verksamheten, med fötterna på jorden, och att forskare inte missar de mer pragmatiska delarna av uppdraget.

– Det tror jag är viktigt för att nå resultat. Jag har suttit i kompetenta styrgrupper som ändå inte har nått fram just eftersom det avståndet inte har kunnat överbryggas, säger han.

Han ser Mistra InfraMaints fokusområde kompetensutveckling som extra spännande.

– Att utveckla kompetens är minst lika svårt som att utveckla de rent tekniska delarna. Det är kanske lättare att skapa intresse kring tekniska innovationer men att bygga kompetens är minst lika viktigt. Om inte annat för att vi måste kunna locka kompetenta medarbetare till våra verksamheter, säger Patrik Groth.

Sustainable decision support based on relevant data

Project name goes here

Challenge

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut et sapien vitae leo fermentum interdum et ut est. Nam efficitur sollicitudin vulputate. Curabitur dolor mi, volutpat sed dui nec, bibendum sollicitudin leo. Integer quis urna tincidunt, ornare urna in, mattis sapien. Integer dignissim ante non urna commodo, ut bibendum arcu tempor. In scelerisque urna eget sodales finibus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Expected results

Curabitur a interdum ligula, sit amet faucibus justo. Nunc nec risus lacinia, consectetur dui ac, feugiat orci. Sed placerat nec libero ac elementum. Nulla faucibus massa est, sed ornare metus semper id. Vestibulum ac velit sit amet ligula laoreet imperdiet in non sem. Praesent sit amet nisl non leo varius accumsan quis sed justo. Etiam sed neque id tellus venenatis rhoncus nec euismod dui.

News about the project

1.1

Timeplan

2019 –  2023

Project manager

First name Last name,  representing
name.name@company.se 

Partners

Lorem ipsum, Dolor sit amet, Consectetur, Adipiscing elit.

Expected impacts:

Z
Improved sustainable efficiency by 20 percent
Z
Competence deficiencies will decrease by 50 percent
Z
Over 50 municipalities are role models for sustainable asset management
Z
The state-owned authorities practice sustainable asset management on a daily basis
Z
At least ten companies have adopted the results from the programme and export service / products, competence and practice
Z
More than five SME’s have been established due to results from the programme

Publikationer

Roadmap Kompetensutveckling - summering

Rapport 2019:04

En framgångsfaktor för Mistra InfraMaint är att intressenterna utvecklar en långsiktig förmåga att ta till sig och tillämpa ny kunskap.

Roadmapen är programmets plan för att utveckla och stärka behovsägarnas kompetens.

Tillgångshantering i offentlig sektor

Rapport 2019:05

Utmaningarna i att överbrygga gapet mellan nuvarande metoder och best practice.

En fallstudie i utmaningarna inför implementering av en tillgångshanteringsmodell – ett examensarbete inom ramen för projekt 2.1. 

 

.
Share This