Hållbara affärsmodeller och organisationer

Historisk studie av regimer och dominerande modeller för byggande och förvaltning av kommunalt VA respektive gata / väg
Utmaning
För att se framåt, bör vi även se och lära av tidigare skeenden. Detta projekts inriktning är att undersöka de längre historiska utvecklingslinjerna kring kommunal infrastruktur i Sverige.
Syftet med projektet är att sätta dagens och morgondagens utmaningar i tillgångsförvaltningen i en större kontext. Har det funnits en svensk modell för kommunal infrastruktur? Vilka systembyggare och systemförvaltare har agerat under olika faser av den historiska utvecklingen?
Har det även funnits dominerande modeller för byggande och förvaltning? Vilken roll har till exempel urbaniseringen spelat och hur har den framväxande bilismen påverkat?
Förväntat resultat
En jämförelse mellan VA och gata/väg, betraktade som infrastrukturella
system, förväntas bli en viktig del i projektet. Hur förhåller sig dessa system till en föränderlig historisk kontext, både vad gäller övergripande politiska och ekonomiska konjunkturer och i förhållande till framväxten av andra system?
Bilden visar nedläggning av vattenledning i Stockholm 1897.
Fotograf okänd. Källa: Stockholms stadsmuseum.
Nyheter från projektet
Studie från Mistra InfraMaint blir till bok
Hur ser den kommunala infrastrukturens historia ut i Sverige? Det undersökte ett av våra projekt, i en historisk studie av hur våra kommuners gatunät och VA-system växt fram och förvaltats. Nu släpps studien i bokform. För att kunna bygga starka infrastruktursystem i...
Unik historisk genomgång – hur växte vår infrastruktur fram?
För att se framåt, bör vi även se och lära av tidigare skeenden. Det har varit utgångspunkten för Mistra InfraMaints projekt 2.6, en historisk studie av hur de kommunala gatunäten och VA-systemen växt fram, och hur de förvaltats. Projekt har undersökt de längre...
Tre nya projekt ger programmet ny kunskap
Tre nya projekt inom programmet rör AI och IoT, besluts- och finansieringsmodeller och framgångsfaktorer för höga HBI-index.
2.6
Tidplan
– 2023
Projektledare
Pär Blomkvist, Mälardalens Högskola
par.blomkvist@mdh.se
Parter
RISE Research Institutes of Sweden.
Bidrar till programmålen:
Halverad kompetensbrist