Hållbara beslutsstöd baserade på relevant data

Från gömda avloppsnät till full åtkomlighet för smarta beslut II
Utmaning
Ett gott underhåll av våra avloppsledningsnät är nödvändigt för en långsiktigt hållbar och effektiv förvaltning av dessa nät. En viktig aspekt är här att minska tillskottsvatten i våra ledningsnät. Detta kräver god kännedom om ledningsnätens status och metod för stöd för väl avvägda beslut om prioritering av åtgärder. Idag är förvaltningen av våra ledningsnät i flera avseenden bristfällig. Med den snabba utvecklingen inom digitalisering ökar dock möjligheterna för en förbättrad övervakning och statuskontroll av ledningsnäten.
Förväntat resultat
Projektets syfte är att identifiera den mest relevanta informationen för att möjliggöra en så god övervakning som möjligt av våra ledningsnät samt att utifrån detta utveckla en metod för hur åtgärder och tillgängliga resurser prioriteras på ett effektivt och hållbart sätt.
Nya metoder för inspektion av ledningsnät med smarta kameror och sensorer kommer att kombineras med förbättrade metoder för att statusbedöma ledningsnät för hantering i Geografiska Informationssystem (GIS). En metod, Sustainable Level of Additional Water (SELAW), kommer att utvecklas för att utifrån hänsyn till samhällsekonomiska effekter och hållbarhetskriterier minska mängden tillskottsvatten till långsiktigt hållbara nivåer på ett effektivt sätt.
Projektet förväntas leda till ett förbättrat beslutsunderlag, minskad bräddning av orenat avloppsvatten, mera effektiv rening i avloppsreningsverk, minskad risk för översvämning samt en mera effektiv förvaltning av våra ledningsnät.
Se den engelska översättningen för en mer utförlig beskrivning.
Nyheter från projektet
Vad kostar tillskottsvatten samhället? Ny artikel ute nu
Tillskottsvatten, det vill säga allt vatten i avloppsledningar som inte är spillvatten, är ett stort problem som på många sätt innebär kostnader för samhället. En ny artikel publicerad i Water Research presenterar en metod för att beräkna just dessa kostnader. I dag...
Principer för en hållbar nivå av tillskottsvatten
Tillskottsvatten är ett komplext fenomen som orsakar stora samhällsekonomiska kostnader. Anna Ohlin Saletti har i sitt doktorandprojekt tagit fram fyra principer för strategiskt arbete.
Principer för hållbar nivå av tillskottsvatten
Tillskottsvatten kan orsaka problem på avloppsreningsverken men kan också leda till oönskade händelser så som bräddning och källaröversvämning. Här presenteras fyra principer för strategiskt tillskottsvattenarbete.
Engagerad workshop om tillskottsvatten
Nyligen hälls en workshop för att diskutera tillskottsvatten i Göteborg. Målet var att ge en bild av vad som pågår eller har gjorts inom området.
Anna ska doktorera om tillskottsvatten
– Det är ett viktigt och spännande projekt, säger Anna Ohlin, doktorand som forskar om tillskottsvatten inom ramen för Mistra InfraMaint.
1.6 b
Tidplan
2018 – 2022
Projektledare
Lars Rosén, Chalmers
lars.rosen@chalmers.se
Andreas Lindhe, Chalmers
andreas.lindhe@chalmers.se
Parter
Kretslopp och vatten, NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, SINTEF, RISE Research Institutes of Sweden, Kungsbacka, fler VA-verksamheter bland programmets samarbetspartners
Bidrar till programmålen:
Förbättrad hållbar effektivitet med 20 procent
Halverad kompetensbrist
Över 50 kommuner är förebilder för hållbar förvaltning (Asset Management)