Infrastrukturen för cyklister var ämnet för dagen när Martin Larsson, doktorand inom Mistra InfraMaint, gästade Lunds Tekniska Högskola.

Martin Larsson forskar inom projektet Beslutsverktyg för underhåll av cykelbanor. Så här berättar han om mötet med studenterna i Lund:

Vilken var målgruppen?
– Ett 20-tal studenter på mastersnivå, precis i slutet på utbildningen, med ett gediget intresse för trafik och transporter. Kursen heter ”Design av stadens infrastruktur”, har funnits på utbildningen ett par år nu, och syftar till att öka kunskapen hos studenterna kring olika designlösningars för- och nackdelar, sett ur de olika trafikanternas ofta motstridiga perspektiv och preferenser.

Martin Larsson

Martin Larsson. Bild: Cykelcentrum.

Så du mötte en publik som redan har ett intresse för frågorna?
– Ja, precis. Det är en kurs på avancerad nivå vilket gjorde att föreläsningen kunde gå lite mer på djupet direkt, eftersom studenterna hade goda förkunskaper i ämnet. Det är alltid kul att se att det finns ett stort intresse för cykel- och cykelinfrastrukturfrågor, både på institutionen och bland kursansvariga men även hos studenterna. Av allt att döma är det här ett hett ämne för tillfället.

Vad fokuserade du på i din föreläsning?
– Föreläsningen inleddes med att jag presenterade Mistra InfraMaint och mitt doktorandprojekt. Vad det är jag gör och vilka planer/studier som är på gång. Detta följdes upp av huvudtemat för dagen, som den här gången var inriktat mot hur cyklisters, och i viss mån andra trafikanters, framkomlighet påverkas i praktiken av olika typer av infrastrukturella designlösningar, och vad det i sin tur ger för konsekvenser på exempelvis trafiksäkerheten för de olika transportslagen.

Ser du något som leder vidare, till framtiden?
– Det gläder mig att se att en del av studenterna har gått vidare med att skriva sina examensarbeten inom cykling och framförallt cykelinfrastruktur. Jag håller fortsatt kontakt med dem och försöker att stötta och bidra med vad jag kan i den processen.

– Jag ser detta som en god prognos för framtiden av forskningen inom cykling och därtill kopplade infrastrukturella system, säger Martin Larsson.

 

Sustainable decision support based on relevant data

Project name goes here

Challenge

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut et sapien vitae leo fermentum interdum et ut est. Nam efficitur sollicitudin vulputate. Curabitur dolor mi, volutpat sed dui nec, bibendum sollicitudin leo. Integer quis urna tincidunt, ornare urna in, mattis sapien. Integer dignissim ante non urna commodo, ut bibendum arcu tempor. In scelerisque urna eget sodales finibus. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

Expected results

Curabitur a interdum ligula, sit amet faucibus justo. Nunc nec risus lacinia, consectetur dui ac, feugiat orci. Sed placerat nec libero ac elementum. Nulla faucibus massa est, sed ornare metus semper id. Vestibulum ac velit sit amet ligula laoreet imperdiet in non sem. Praesent sit amet nisl non leo varius accumsan quis sed justo. Etiam sed neque id tellus venenatis rhoncus nec euismod dui.

News about the project

1.1

Timeplan

2019 –  2023

Project manager

First name Last name,  representing
name.name@company.se 

Partners

Lorem ipsum, Dolor sit amet, Consectetur, Adipiscing elit.

Expected impacts:

Z
Improved sustainable efficiency by 20 percent
Z
Competence deficiencies will decrease by 50 percent
Z
Over 50 municipalities are role models for sustainable asset management
Z
The state-owned authorities practice sustainable asset management on a daily basis
Z
At least ten companies have adopted the results from the programme and export service / products, competence and practice
Z
More than five SME’s have been established due to results from the programme

Publikationer

Roadmap Kompetensutveckling - summering

Rapport 2019:04

En framgångsfaktor för Mistra InfraMaint är att intressenterna utvecklar en långsiktig förmåga att ta till sig och tillämpa ny kunskap.

Roadmapen är programmets plan för att utveckla och stärka behovsägarnas kompetens.

Tillgångshantering i offentlig sektor

Rapport 2019:05

Utmaningarna i att överbrygga gapet mellan nuvarande metoder och best practice.

En fallstudie i utmaningarna inför implementering av en tillgångshanteringsmodell – ett examensarbete inom ramen för projekt 2.1. 

 

.
Share This