Kommunal beredskap – se webbinariumet i efterhand
I mars höll vi ett uppskattat webbinarium på temat Kommunal beredskap vid kris och oväntade händelser. För dig som missade eller vill dela med dig av innehållet så spelade vi in webbinariumet, och har samlat frågor och svar från deltagarna.
Under webbinariumet får vi tips och insikter från Östersunds kommun, där Maria Hellblom och Johan Franzon hanterat två kriser kopplade till dricksvatten – ett verklig och ett påhittad utbrott av parasiter.
Dessutom berättade Kerstin Eriksson, forskare inom krishantering och klimatanpassning på RISE, om sin forskning och om hur man som kommun kan förbereda sig för det oväntade.
Under webbinariumet besvarades intressanta frågor i chatten, vi har samlat dem här:
Till Maria och Johan: Hittade ni källan till det verkliga utbrottet? Om inte, vad är de mest troliga källorna i ert fall?
Nej, det fastställdes inte en källa men kommunen upptäckte flera felkopplade avlopp
En fråga till till Maria och Johan: Ni berättade att ni fick hjälp att snabbinstallera UV som en annan kommun köpt. Låter toppen. Har ni ökat ert samarbete med andra kommuner efter detta för andra potentiella ”krisområden”?
Ja det skulle ja vilja påstå, vi försöker utveckla vårt samarbete i VA-Sverige kontinuerligt. Sedan har Svensk Vatten skapaet en ”VA-akut för reservdelar och kritisk utrustning”
Har ni i Östersund tvingats betala skadestånd till verksamheter eller privatpersoner eller faller sådant utbrott under force majure?
Det ingick ett skadståndskrav i den ena åtalsanmälan mot kommunen. Kommunen blev friad i 2 instanser
Maria och Johan: Mer extrema väderhändelser kan öka riskerna för parasiter i dricksvattnet. Hur arbetar ni med klimatberedskap/klimatanpassning idag och framåt?
Vi kom aldrig dit i presentationen men bla pågår en del arbeten för att skydda vattentäkten och dricksvattnet:
•Nytt vattenverk – klart 2029
•Reningsanläggningar dagvatten
•Separera kombinerat ledningsnät
•Felkopplade avlopp
Men även skyfallskarteringar och jobb med Kaskad (från SLV). Allt detta är ju även en del av klimatanpassning
Kerstin Eriksson – du sade att alla underskattar krisernas storlek och omfattning – hur gör man för att bli bättre på detta?
Jag tänker att även det handlar om att öva men kanske framförallt tänka att kriser kan inträffa. Och i detta kanske också fundera på olika worst cases. När man drar lärdomar från tidigare händelser kan man t.ex. fundera på vad skulle hända om det var såhär istället att leka lite med scenariot. Men också som jag sa att acceptera och förstå att framtiden är osäker och att vi troligtvis kommer att ha underskattat saker.