Liknande utmaningar över hela Europa – vi samlade vår internationella rådgivningskommitté i Göteborg
I maj sammanförde vi vår internationella rådgivningskommitté för två dagar av framåtblickande diskussioner och workshops. Rådet består av sju europeiska forskare som är experter inom olika typer av infrastruktur, tillgångsförvaltning och styrning – men många av utmaningarna spänner över både länder och sektioner.
Under två dagar på Hindåsgården utanför Göteborg fick vår kommitté ta del av presentationer från våra doktorander och våra pågående projekt, workshoppa kring framtida trender och utmaningar, lyssna till olika perspektiv på asset management och prata strategier för vårt program. Fullmatade dagar som gav både energi och insikter om vikten av samveerkan – mer av detta, var en samlad slutsats.
– Vi sitter alla i samma, tyvärr läckande, båt kunde vi konstatera när vi träffades allihopa. Situationen med bristande underhåll är den samma i hela Europa. Men det betyder också att vi är många som arbetar för att lösa problemen, har mycket att lära av varandra, och inte minst mycket att tjäna på att samarbeta, säger tf programchef Åsa Flydén.
Kommittén samlar representanter från Portugal, Norge, Belgien, Storbritannien, Danmark och Sverige. Från Norge kom Rita Ugarelli, chefsforskare på SINTEF Community och professor vid Norges tekniska universitet, som särskilt uppskattare diskussionen om framtida utmaningar.
– Utöver de tekniska aspekterna insåg jag nödvändigheten av att etablera ett sociotekniskt system, där teknisk utveckling går hand i hand med samhällelig beredskap. Detta kräver utbildning och belyser det akuta behovet av att införliva principer för risk, hållbarhet och digitalisering, liksom verktyg för integrerad tillgångsförvaltning, i utbildningsprogram för civilingenjörer, menar hon.
Karolina Isaksson, senior forskare på VTI, kom hem med nya insikter om likheter och skillnader mellan VA- och transportinfrastruktur.
– Några uppenbara likheter är att båda typerna av infrastruktur är sociotekniska system som har både sociala, politiska och materiella komponenter. Båda är helt avgörande för att samhället ska vara fortsatt robust och resilient. En skillnad rör de olika systemens olika grad av synlighet för beslutsfattare och medborgare, vilket tycks skapa ganska olika förutsättningar att få ett politiskt fokus och driv för frågor om underhåll och vidareutveckling, bland annat utifrån ett klimatomställningsperspektiv.
Just att se vilka utmaningar som förenar alla delar av infrastrukturen, och vikten av att arbeta över flera olika sektorer – från akademi till förvaltning och politik, var återkommande ämnen.
– Samtalen och arbetet under möter visade på vikten av att låsa upp förbättrade livscykelhanteringsprocesser över olika infrastrukturer och överbrygga gränserna mellan lokala myndigheter, forskning, den akademiska världen och näringslivet. Jag fick några intressanta insikter om hållbar användning av en blandning av befintliga verktyg och ny teknik för att optimera det värde som levereras – från infrastruktur till slutanvändare och samhället som helhet, säger Nuno Marques de Almeida, professor Lissabons universitet.
Även om förutsättningar och organisering ser olika ut i olika länder, sitter vi i mångt och mycket i samma båt:
– Samhällsorganisationen är oftaa annorlunda, men utmaningarna är mycket likartade i alla länder, konstaterade Carl Van Geem, forskare vid Belgian Road Research Centre (BRRC).
Vi lämnade vårens möte med mängder av idéer, tankar och inspiration – och ser fram emot att samlas nästa år igen.
– Vi är väldigt stolta och glada över vår rådgivningkommittés medverkan och stora engagemang, säger Åsa Flydén.
Här kan du läsa mer om alla medlemmar i vårt Scientific Advisory Board.