Nytt projekt ska säkra arvet efter Mistra InfraMaint
Vårt forskningsprogram befinner sig lite mer än halvvägs mot målet, och det är dags att börja fundera på hur den kunskap och de resultat vi kommer att ha byggt upp under nio år ska leva vidare och komma till så stor nytt som möjligt – på flera nivåer.

Arbetet med att bygga upp tillgångsförvaltning som forskningsområde har varit Mistra InfraMaints fokus sedan 2018, och även om vi fortfarande befinner oss i början av vår andra och sista fas så är det dags att börja tänka på hur det vi gör inom programmet kan leva vidare.
Det gör vi inom ett nystartat projekt, Arvet efter Mistra InfraMaint. Projektet kommer att utforska olika spår för hur kunskapen kan permanenteras, leva vidare och utvecklas även efter programmets slut.
– Vi kommer bland annat att titta på hur tillgångsförvaltning kan införlivas i olika utbildningar, både på universitetsnivå och i KY-utbildningar. Vi har också kikat på hur ämnet kan tas upp inom olika branscher, och kommer att prata med branschföreningar inom väg, järnväg och VA. Sedan finns det också ett politiskt spår, som handlar om hur våra resultat kan nå och engagera politiska beslutsfattare och även forskningsutförare. Det är de mer konventionella spåren, vi har också möjlighet att tänka lite utanför boxen och det kan finnas andra typer av produkter och resultat från programmet som kan leva vidare i sig – som olika typer av innovationer, beslutsstödsverktyg, självskattningsmetoder och så vidare. Eller för den delen våra samverkansprojekt, säger projektledare Robert Gladh.
Arbetet inleds med en förstudie, som inkluderar workshops, samtal och möten med representanter från branschen och med Mistra InfraMaints styrelse, för att plocka upp idéer och behov inom allas respektive områden.
– Utifrån det tar vi fram en plan framåt, så nästa steg beror på vad vi kommer fram till i förstudien. Tankarna kring detta arbetet har varit med oss länge, men det konkreta arbetet börjar nu och vi kommer att arbeta hela vägen fram i mål med Mistra InfraMaint, säger Robert Glad.
Målet med projektet är att så mycket som möjligt av den kunskap som byggts upp lever vidare i framtiden. Gärna hela vägen från politisk nivå ner till skruv och mutter ute i verksamheterna.
– Det vill säga från vår smalaste forskning om tillsynsrutiner hos anläggningar eller en specifik del i en spårväxel, forskning som kan tillämpas direkt i praktiken eller på utbildningar, till den högre beslutsfattarnivån där det handlar om att belysa vikten av infrastrukturomsorg, inte minst för att de ska fungera i kris och krig, säger Robert Gladh.