Hoppa till innehåll

”Vi bygger vidare på det arbete som generationer före oss har åstadkommit”

Vi är glada att kunna presentera en ny medlem i vår styrelse, som bidrar med ännu mer bredd till vår kompetenta och engagerade grupp. Karin Ekdahl Wästberg är innovationsdirektör hos Stockholms stad och har lång erfarenhet av utbildning, relationsbyggande och nytänkande.

Karin Ekdahl Wästberg

Karin Ekdahl Wästberg har läge arbetat som chef i Stockholms stad, och började 1998 med utbildningsfrågor. Sedan 2019 har hon arbetat med innovation och stadens relationer med omvärlden.
– Som till exempel våra strategiska akademiska partnerskap och sedan 2021 som innovationsdirektör, säger hon.

Hur väcktes ditt intresse för samhällsbyggnad och infrastruktur?
Varje generation anställda och förtroendevalda som arbetar i en stad har sina utmaningar som präglas av sin tid. Så är det även för Stockholms stad. Vi bygger vidare på det arbete som generationer före oss har åstadkommit. Den förvaltande tanken har alltid fängslat mig som chef och medarbetare i staden. Till exempel på 1930-talet innebar den växande staden att förorenat avloppsvatten släpptes ut i Mälaren, vilket ledde till badförbud. Nya reningsverk byggdes som gjorde att badförbudet kunde hävas på 70-talet. Tack vare beslut som fattats under flera decennier fram till utvecklingen av staden har vi nu landets högsta dricksvattenkvalitet och det är nu möjligt att bada i vattnet. När vi nu bygger om Slussen och bland annat klimatsäkrar vår dricksvattentäkt, är det ett exempel på vår generations bidrag till kommande generationer. Staden gör också stora satsningar kopplat till Henriksdals reningsverk.

Vilka erfarenheter tar du främst med dig in i arbetet med InfraMaints styrelse?
Jag tar med en lång erfarenhet av att vara med och utveckla en stad och vissa insikter kring behov som våra verksamheter har. Stockholmsregionen är ett av världens ledande innovationsekosystem och en del i framgången beror delvis på en nära samverkan mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv. Jag bidrar gärna med goda exempel där vi har arbetat tillsammans med innovation och forskning med utgångspunkt i stadens behov och långsiktiga mål.

”Den förvaltande tanken har alltid fängslat mig”

Vilka ser du är de största utmaningarna för vår infrastruktur och våra samhällsbärande funktioner nu och framöver?
Vi har en utmaning i ökade investeringskostnader samtidigt har det varit angelägna beslut att både bygga om till exempel Slussen och reningsverk. Att investera och underhålla vatteninfrastruktur är en prioritering som vi delar med många kommuner runt om i landet. När det gäller innovation och digitalisering tror jag att det finns en stor potential i planerat underhåll med hjälp av data.

… och vilka lösningar tror du krävs?
– Nya innovationer i form av teknik, arbetssätt eller metoder som förlänger livslängden på stadens infrastruktur kommer vi alltid att vara intresserade av. Det som skapar hållbarhet i alla tre dimensioner; ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Jag tror också att vi behöver tänka mer i termer av beredskap.

Se hela vår styrelse här