Hoppa till innehåll

Vi välkomnar två nya medarbetare

Lagom till att hösten drar igång presenterar vi två nya kollegor som stärker upp vårt team i Mistra InfraMaint: Astrid Ramberg och Emmanuel Okwori. Hållbar omställning, datadrivna strategier och robust dricksvattenförsörjning ligger högt på agendan för dessa två.

Emmanuel Okwori och Astrid Ramberg

Astrid Ramberg är nyexaminerad civilingenjör i miljö- och vattenteknik från Uppsala universitet som just flyttat till Göteborg. Med sig i bagaget har hon bland annat ett tvärvetenskapligt examensarbete via Entreprenörskolan om hur branschaktörer föreställer sig en övergång till el-lastbilar med specifikt fokus på masshanteringstransporter.

Hos Mistra InfraMaint kommer Astrid att vara programkoordinator och stöd till programledningen, men även arbeta inom vårt samverkansprojekt.

Intresset för vatten och infrastruktur väcktes redan som barn, hemma på gården i Skåne.

– Där gick jag och rensade och tittade på det turbulenta vattnet. Infrastruktur för mig är bland annat de system som behöver fungera för att livet för gemene man ska flyta på. Mitt intresse för dessa system väcktes när jag insåg vilken central roll de har mot en hållbar omställning. Hållbarhet i stort har ligger mig mycket varmt om hjärtat, det inkluderar så mycket. Men när jag ser smart användning av resurser och återvinning eller återanvändning blir jag lite extra inspirerad.

”Jag frågade mig ofta varför och hur jag kan hjälpa till att fixa det här, så att vi kan få vatten varje dag”

Nyinflyttad göteborgare nummer två är Emmanuel Okwori, som förstärker vårt team som forskare. Han har en doktorsexamen i VA-teknik från Luleå tekniska universitet och internationell erfarenhet av bland annat projektering av avloppsledningar och pumpstationer i Australien och erosionsbegränsande åtgärder i Nigeria.

– Min forskning fokuserar på att koppla samman avancerade datadrivna metoder med praktiskt beslutsfattande och kapitalförvaltning av rörnät. Jag undersöker nya metoder för att förbättra sättet vi arbetar på idag. Jag kommer från Nigeria där jag som barn aldrig hade rinnande vatten i kranen i köket eller badrummet. Vattnet kom bara två gånger i veckan, en gång på tisdag och torsdag. Så jag frågade mig ofta varför och hur jag kan hjälpa till att fixa det här, så att vi kan få vatten varje dag.

Den svenska underhållsskulden, med åldrade system och begränsade resurser, innebär att vi måste arbeta smart och datadrivet, menar Emmanuel Okwori.

– Vi behöver säkerställa att viktiga samhällsfunktioner fungerar utan fel, men till en minimal kostnad. Men vi står också inför en växande komplexitet, med ökad befolkning, klimatförändringar och förändrade krav på beslutsfattande, som kräver en heltäckande strategi. Genom att fokusera på datadrivna strategier kan vi bättre navigera i dessa utmaningar och säkerställa att vår infrastruktur förblir motståndskraftig, hållbar och kapabel att möta framtida behov – samtidigt som vi optimerar våra resurser.

 

Läs gärna mer om våra samverkansprojekt här.