Insikter och överraskningar på träff med samverkansprojektet
I början av året hölls den första fysiska träffen i Mistra InfraMaints samverkansprojekt Planering av underhåll inom VA. En dag av workshops och föreläsningar som gav insikter.
Fem organisationer deltar i projektet, som hittills har träffats över fyra webinarier och nu senast en fysisk träff, något som var värdefullt för möjligheten att diskutera och jämföra utmaningar och problem som kanske även andra organisationer står inför.
– Vi sitter alla sitter i samma båt och kämpar med samma eller liknande problem. Att träffa branschkollegorna på riktigt och inte bara via länk leder till mer naturliga dialoger och diskussioner vilket är värdefullt, säger Elin Augustsson, drift- och underhållsingenjör på Göteborgs stad Kretslopp och vatten, en av de organisationer som deltar i projektet.
Både under projektets gång hittils och under den fysiska träffen har det varit värdefullt att skapa nya kontakter och få erfarenheter från liknande verksamhet med samma utmaningar, menar Stefan Eriksson, VA-ingenjör i Karlstads kommun.
– Vi har fått också fått inblick i metoder för att arbeta med långsiktig underhållsutveckling. Och de fysiska träffarna förstärker relationen mellan deltagarna, vilket för det lättare att ta kontakt senare.
Att så många av deltagarna står inför liknande typer av problem har överraskat.
– För mig var det inte självklart. Men det känns därför självklart att vi borde samarbeta och dra lärdom av varandra mer än vad vi gör idag. Jag hoppas att kontakterna vi knyter i samband med projektet lever vidare även när det avslutats, säger Elin Augustsson och får medhåll av Stefan Eriksson:
–De flesta deltagarna står inför samma utmaningar, även om man kommit olika långt på vägen för att lösa dem.
Just viljan från deltagarna att dela med sig och prata om utmaningar man står inför var en glad överraskning för projektledarna.
– Jag tror att alla uppskattade både varandras vilja att dela och komma med frågor och återkoppling. Det var imponerande, säger projektledare Louise Andersson.
På programmet under träffen stod bland annat en workshop med ett problemdefinieringsverktyg som vanligtvis används i sociala frågor, snarare än kring VA. En aktivitet som var uppskattad, och visade hur man inom projektet kan ta in verktyg från flera delar av samhället och testa att applicera på sin egen verksamhet.
– Det var ett bra sätt att pinpointa ett problem, dess orsaker och konsekvenser. Nu gäller det bara att hitta lösningar, säger Elin Augustsson.
Samverkansprojektet är en del av Mistra InfraMaints övergripande och viktiga ambition att se till att programmets forskning kommer till reell nytta i Sveriges kommuner och organisationer.
– Inom projektet tar vi upp det våra forskare gör i programmet och låter deltagarna få ta det till sig inom sin verksamhet. Exempelvis var vår doktorand Amelie Bennich på träffen för att föreläsa och hålla i en gruppdiskussion. På så vis skapar vi forskning som verkligen gör skillnad, säger projektledare Madelen Malm.
Samverkansprojektet är en del i Mistra InfraMaints arbete med utbildning och kompetensutbildning. Du som är nyfiken på att lära dig mer genom vårt forskningsprogram är välkommen att ta del av våra Mikroläranden som finns tillgängliga för alla. Du hittar dem här.