Hoppa till innehåll

Kunskapskvarten #12

Varmt välkomna till den tolfte Kunskapskvarten som är av lite kortare karaktär. I detta avsnitt kikar vi återigen på standarder som kan vara till stöd i arbetet med effektiv tillgångsförvaltning.

I kunskapskvarten #10 gavs en introduktion till ISO 55000-serien och vi tittade lite närmare på kapitel 4: Organisationen och dess sammanhang.
Har du inte sett denna kunskapskvart rekommenderar vi dig att kika på den först.
I detta avsnitt fokuserar vi lite extra på ISO 55001 kapitel 5: Ledarskap.

Standarden pekar på vikten att högsta ledningen aktivt är med i arbetet med tillgångsförvaltning genom att främja och styra verksamheten. Vidare beskriver Gunn-Mari Löfdahl vikten av att skapa en vision och hur organisationens kultur och värden blir vägledande för arbetet med förvaltning av tillgångar.

När ni tittat färdigt, slå er ner på något bekvämt ställe med en kopp kaffe och fundera över följande:  

  •  Hur ser det ut hos er vad gäller samarbeten mellan olika funktioner i organisationen?
  • Gunn-Mari beskriver i klippet att en policy kan vara ett dokument som anger riktningen på arbetet med tillgångsförvaltning, vilket kan hjälpa till för att skapa en tydlig gemensam bild av arbetet. Vad känner du till vad gäller policy om tillgångsförvaltning i din organisation?
  • Ett gott ledarskap ligger ofta till grund för nöjda medarbetare. Hur ser det ut i er organisation – upplever medarbetarna att deras kompetens tas till vara på ett effektivt sätt?

Är ni sedan sugna på att lära er mer, titta gärna på ”provläs denna standard” på www.sis.se, kanske främst för standarderna SS-ISO 55001 och SS-ISO 55002 men även SS-ISO 55000 och SS-ISO 55010. Då kan du se innehållsförteckningen och de första sidorna i respektive standard och från det kanske bättre bedöma nyttan för er organisation innan köp.

Varmt väkomen att se filmerna nedan eller på YouTube. Du hittar alla tidigare Kunskapskvartar här.