Hoppa till innehåll

Nytt examensarbete undersöker digitala verktyg inom VA

Hur kan man undersöka värdet av att implementera en digital lösning inom ett kommunalt VA-bolag? Hur ser man på möjligheter och utmaningar med ett digitalt verktyg, och hur påverkar den verksamheten? Det är några av utgångspunkterna i ett nytt examensarbete inom Mistra InfraMaint, av Yonis Osman Bileh vid KTH.  

Yonis Osman Bileh

Yonis Osman Bileh läser en magisterutbildning inom industriell ekonomi, med en teknisk profil inom produktion, och genomför sin ruppsats vid KTH i samarbete med Mistra InfraMaints projekt 2B Hinder och möjliggörande faktorer för digitalisering i den svenska vattensektorn.

– Med min utbildningsbakgrund hoppas jag kunna bidra med nya insikter och perspektiv inom området. Min uppsats  fokuserar på att undersöka värdet av att implementera en digital lösning inom ett kommunalt VA-bolag, i detta fall en lösning som utvecklad av teknologileverantörer inom vattenbranschen, berättar han.

Studien utgår från en kontext där digitalisering har pågått under flera år inom det kommunala VA-bolaget, och där organisationen nu går in i en ny fas med fokus på att förändra hur underhållet av pumpstationer hanteras. En digital lösning i form av smarta rapporter har implementerats för att stödja underhållsteknikerna i deras dagliga arbete.

”Det kan också finnas möjligheter att använda tekniken på andra sätt än vad som ursprungligen var tänkt”

 

– För att förstå teknikens faktiska nytta är det viktigt att undersöka hur värdet av denna förändring kan mätas och i vilken utsträckning den underlättar arbetet för användarna. Samtidigt spelar även andra delar av organisationen en viktig roll i underhållet, och vi behöver förstå hur deras perspektiv påverkar användningen. Det kan också finnas möjligheter att använda tekniken på andra sätt än vad som ursprungligen var tänkt. Genom att analysera dessa aspekter kan min studie bidra till en bredare förståelse för hur erfarenheterna från en digitala satsning kan påverka framtida initiativ, säger Yonis Osman Bileh.

Genom intervjuer med både nyckelpersoner inom VA-bolaget och externa teknikleverantörer började han med att identifierat vad som är viktigt för de olika aktörerna, och vilka utmaningar de står för. Data från pumpstationerna ger sedan ytterligare insikter om hur den digitala lösningen används i praktiken.

– Kombinationen av kvalitativa och kvantitativa metoder gör det möjligt att få en mer nyanserad bild, säger Yonis Osman Bileh.

Vad hoppas du komma fram till?

– Jag hoppas kunna identifiera utmaningar som nyckelpersoner står inför vid den här typen av förändringar, och få en djupare förståelse för hur implementeringen kan mätas och utvärderas. Genom att analysera både tekniska och organisatoriska faktorer vill jag belysa vilka hinder och möjligheter som påverkar hur digitala lösningar tas emot och används i praktiken.

Vem vill du ska läsa och ta till sig av ditt arbete?

– Jag vill att mitt arbete ska vara användbart för organisationen jag studerar, speciellt de som arbetar med digitalisering och underhåll. Men resultaten kan också vara relevanta för andra aktörer inom VA-sektorn, som forskare inom digitalisering eller aktörer som ansvarar för underhåll av infrastruktur med stor geografisk spridning.

Examensarbetet handleds av Maksim Miterev, PhD och biträdande professor vid INDEK på KTH.