Hoppa till innehåll

Reflektioner från IWA:s Digital Water Summit – InfraMaint var på plats

Vår biträdande programchef Magnus Arnell var under förra veckan på plats på IWA:s Digital Water Summit i Bilbao. Han kom hem med nya insikter och lärdomar kring digitaliseringen av vattensektorn.

Will Sarni

– ”Framtiden är här, den är bara inte jämt spridd än”, citerade den världskände vattenstrategen Will Sarni. Det var tydligt vid IWA:s Digital Water Summit. Medan flera väldigt långtgående och spektakulära exempel

presenterades på scen var många av deltagarna frustrerade över att inte veta var de ska starta sin digitaliseringsresa, säger han.

Det görs dock mycket bra runt om i världen, det gäller bara att hitta de goda exemplen.
– De hittas kanske inte alltid i den vetenskapliga litteraturen, utan hos allmännyttan och i industrin, menar Magnus Arnell och ger några exempel han tog med sig från Bilbao:
Två VA-organisationer som presenterade bra exempel var Spanska Aqualia som visade sin plattform Aqualia Live för all sin data, med möjlighet till allt från uppföljning av nyckeltal till arbetsordrar. Waternet från Nederländerna beskrev sin resa som startade i en kris, där de lärde sig att de inte hade koll på sina system och från det har byggt upp ett underhållsarbete som genomsyrar hela organisationen stött av ett data- och informationsbaserat underhållssystem.
– På den tekniska sidan var kanske inspektion av självfallsledningar i Bilbao med flygande drönare det mest spektakulära exemplet, menar Magnus Arnell.

Följ gärna Mistra InfraMaint på LinkedIn för fler uppdateringar om reflektioner och händelser i programet.