Hoppa till innehåll

”Det finns väldigt intressanta förutsättningar för innovation i VA-branschen”

VA-sektorn står inför många utmaningar, som kräver både ny teknik och nya sätt att arbeta.  Men många VA-organisationer är små och saknar tillräckligt med resurser för utveckling och innovation. Vår nya doktorand Emelie Ekström vill ta reda på hur de kan lära av varandra – för en starkare och mer innovativ VA-bransch.
– Jag hoppas att jag kan hitta exempel från mindre VA-organisationer som gör toppenbra saker men som kanske inte sprider detta lika brett som de med större resurser gör, säger hon.

Våra doktorander är en viktig del av vårt forskningprogram och det arbete vi gör. Hittills har elva doktorander arbetat inom programmet, och i år har vi äran att introducera ytterligare två. Först ut att presentera sig lite närmare är Emelie Ekström, doktorand inom vårt projekt om innovationsförmåga hos VA-bolagen. Emelie Ekström påbörjade sin doktorandtjänst på KTH  i april i år. Hon har tidigare studerat Industriell ekonomi med en inriktning inom Energisystem och hållbar utveckling, gått ett traineeprogram och jobbat som hållbarhetskonsult i två år innan hon nu hittat tillbaka till KTH.

Hur väcktes ditt intresse för VA?
–Jag skulle säga under mitt exjobb våren 2021. Jag och en kompis, Sonia Sivadasan, skrev vårt exjobb om smarta vattenmätare, och hur möjligheten för implementering av dessa i svenska hushåll ser ut – både vilka möjliggörare som underlättar processen och vilka hinder som försvårar processen. Under arbetet med exjobbet insåg jag hur intressant och speciell VA-branschen är: det är ett monopol, det är en konservativ bransch med all rätt – de jobbar med det viktigaste livsmedlet vi har så det är fullt förståeligt att man inte vill experimentera hejvilt, och det verkar finnas en väldigt stor gemenskap där man delar med sig av fram- och motgångar med varandra! Detta gör att det finns väldigt intressanta förutsättningar för innovationer och innovationsspridning, vilket är det jag ska titta närmare på. Hur bedriver olika VA-organisationer runt om i landet sin forskning och utveckling? Finns det någon ”best practice”, och kan andra VA-organisationer lära av detta? Frågor som dessa är vad jag kommer att titta på inledningsvis inom mitt projekt, Innovationsförmåga hos VA-organisationerna: vad är best practice?.

Vad hoppas du komma fram till, och vad vill du att projektet ska bidra till? 
–VA-sektorn står inför många utmaningar, både i Sverige och globalt – som klimatförändringarnas effekter, en åldrande infrastruktur och urbanisering. För att kunna hantera de här utmaningarna kommer branschen att behöva ta till sig ny teknik och nya arbetssätt. Men många VA-organisationer är små och har fokus på den dagliga driften och därför saknar de ofta tid och resurser att lägga på forskning, utveckling, och innovation. Det här projektet syftar till att hitta ”best practice” för hur man hanterar sin forskning och utveckling genom att studera föregångare, och sedan se om detta går att lära av för övriga VA-organisationer. På så sätt kan projektet förhoppningsvis leda till att fler VA-organisationer kan hantera dessa frågor på ett effektivt sätt, vilket i sin tur kan leda till en innovativ och stark bransch som kan tillhandahålla vatten av hög kvalitet till alla under lång tid framöver.
Det jag tycker känns roligast inom projektet är att få hitta goda exempel på hur VA-organisationer runt om i landet arbetar. Man hör ganska mycket om de stora VA-organisationerna och vad de hittar på, men jag hoppas att jag kan hitta exempel från mindre VA-organisationer som också gör toppenbra saker men som kanske inte sprider detta lika brett som de med större resurser gör.

Följ gärna Emelies arbete på projektsidan

Här kan du ta del av Emelies examensarbete om smarta vattenmätare