Hoppa till innehåll

Kunskapskvarten #11 –Biofilm inom VA, del 2

I den elfte Kunskapskvarten tar vi upp det spännande ämnet biofilm igen.

Har du missat kunskapskvart #9 där Kenneth M Persson först ger en introduktion till ämnet och sedan berättar hur man åstadkommer stabila biofilmer inom vattendistributionen rekommenderar vi er att kika på den kunskapskvarten först.

När ni tittat färdigt, ta gärna ett par minuter extra för att diskutera följande frågor:

  • Vad gör ni för att bedöma tillstånd och förekomst av biofilm i reservoarer och ledningsrör?
  • På avloppssidan har biofilm en väldigt stor påverkan på rörens stabilitet. Kenneth berättar att en ojämn syrehalt i ledningssystemet kan orsaka pH-sänkning och därmed korruptionsskador på betong i ledningsnätet. Har ni en plan för att hålla systemet syrefritt alternativt tillför ni yttre syrekälla?

Läs mer

Är ni sedan sugna på att lära er mer om biostabilt vatten, läs gärna denna rapport från Svenskt Vatten: Nr 2022-9 Mikrobiologisk analys för biostabilt dricksvatten | Vattenbokhandeln (svensktvatten.se)

Artikeln av Pullerits et. al. som Kenneth hänvisar till kan du läsa här.

Vi vill också tipsa om ett projekt inom Mistra InfraMaint på temat! Det handlar om hydraulisk modellering för att undersöka hur biofilmen påverkas av vattenkvalité och flödesförhållanden: 1.2a Biofilmstillväxt och biostabilitet i dricksvattennätet – Mistra InfraMaint

Se klippen här, via YouTube