Hoppa till innehåll

1.6a Tillgångsförvaltning av vatteninfrastruktur – förmåga, komplexitet och osäkerhet

Utmaning

För att uppnå och upprätthålla tillräcklig funktion på vatteninfrastrukturen krävs förmåga att både kunna planera och genomföra underhåll och förnyelse, vilket kräver resurser och kompetens hos de organisationer som är ansvariga. Tillgångsförvaltning har som begrepp kommit att fokusera på hur anläggningsägaren på lång sikt ska kunna leverera värde, alltså att nyttor överstiger kostnader, från på de tillgångar den förfogar över. Tillgångsförvaltning inbegriper att både kunna göra tekniska bedömningar av statusen på tillgångarna och prioritera mellan olika åtgärder eftersom tillgängliga resurser är begränsade. Detta innebär arbete i en komplex miljö där både sociala och tekniska frågor behöver hanteras.

Att kunna formulera vad som är tillräcklig funktion är en viktig aspekt som kräver samordning mellan olika intressen och får en speciell karaktär i en politiskt styrd organisation. Som en offentlig verksamhet finns det också många olika mål som ska uppfyllas och krav på transparens.

Tekniska utmaningar som utmärker vatteninfrastruktur är dels den långa livslängden på olika komponenter och det faktum att många delar är nedgrävda och därmed svåra att inspektera. Att det dessutom finns kopplingar mellan de olika delarna, såsom avloppsnät och avloppsreningsverk och att ledningar ofta ligger nedgrävda i gator tillsammans med annan infrastruktur kräver samordning mellan olika expertisområden. Att beskriva hur nuvarande krav (ibland motstridiga) ska uppnås är därmed förenat med osäkerheter. Den långa livslängden ökar osäkerheten kring vilka krav som infrastrukturen behöver kunna uppfylla på längre sikt.

Lösning

Tillgångsförvaltning (asset management) som forskningsområde har de senaste årtiondena gått från fokus på tekniska lösningar till mer övergripande och långsiktig syn som inbegriper hela organisationens strategiska förmåga. Detta projekt syftar till att öka VA-organisationernas strategiska förmåga när det gäller tillgångsförvaltning av vatteninfrastruktur genom att studera hur planering och beslutsfattande går till för att på så vis kunna identifiera svårigheter och möjliga framgångsfaktorer för effektiv tillgångsförvaltning. Arbetet innebär i första hand intervjuer och observationer av ett antal svenska VA-organisationer, men jämförelse med andra branscher kan också komma att bli aktuellt.​