Hållbar kompetens

Roadmap för kompetensuppbyggnad
Utmaning
Utmaningen är att kompetens är färskvara som behöver underhållas och uppdateras. Ny kompetens behöver dessutom tillföras med metoder som är lättillgängliga och anpassade för behovsägaren.
Frågan är: Vilka kompetenser behövs hos behovsägare och entreprenörer för att lyckas med planering och genomförande av underhåll?
Resultat, projekt 3.1 a
Nu är Roadmapen färdigställd, för hur vi från Mistra InfraMaint ska bidra till kompensbyggandet. Planen består av två huvudsakliga metoder, nämligen ”Mikrolärande” och ”Samverkansprojekt”. Den innebär att vi redan i höst kommer att börja producera ett upplägg för korta podcasts och Youtube-filmer som ska göra det lättare att tillgodogöra sig ny kunskap inom området ”smart underhåll”. Det är detta vi syftar på med ”Mikrolärande” och över tid är planen att bygga upp ett ganska omfattande bibliotek. Men i år börjar vi med en handfull.
När det gäller ”Samverkansprojekt” så är det ett betydligt mer omfattande upplägg. Det innebär en medveten satsning från deltagande organisationer, där deltagarna dels tar del av ett antal kurstillfällen under projektet, som löper under 12 – 18 månader, dels med stöd och handledning arbetar med tillämpningar inom den egna organisationen. Därutöver kommer man att få ett nätverk av kontakter och löpande få tillgång till aktuell kunskap. Planen är att det första samverkansprojektet startas andra halvåret 2020 med preliminära rubriken ”Underhållsplanering”. Inbjudan och mer information kring samverkansprojektet kommer att publiceras kring årsskiftet.
Stort tack till alla som bidragit till framtagningen av Roadmappen! Du kan läsa den korta versionen av rapporten här: Rapport 2019 04 Roadmap kompetens Mistra InfraMaint
Fortsatt arbete, projekt 3.1b
Nu tar nästa steg i arbetet vid, nämligen framtagning av processer, metoder och upplägg för lärandet enligt Roadmapen. Detta arbetet kommer att löpa under hela programtiden, som ett stöd för projekt 3.2 Utbildningsmaterial och kurser.
3.1
Tidplan
2018 – 2023
Projektledare
3.1 a:
Anna Land, IQ Samhällsbyggnad
anna.land@iqs.se
3.1 b:
Kristina Björn, RISE
kristina.bjorn@ri.se
Parter
RISE Research Institutes of Sweden, alla
Bidrar till programmålen:
Förbättrad hållbar effektivitet med 20 procent
Halverad kompetensbrist
Över 50 kommuner är förebilder för hållbar förvaltning (Asset Management)
Nyheter från projektet
Filma med mobilen
Praktiska tips för dig som vill göra proffsigare filmer utan annan kamerautrustning än telefonen.
Lär dig konsten att intervjua
Intervjuer kan vara bra för att skapa lärande. Men att intervjua är en konst. Här ger vi praktiska tips om hur du lyckas.
Att utveckla kompetens är nyckeln
I årsrapporten för 2019 skriver Gunn-Mari Löfdahl om arbetet med att utveckla och bygga kompetens för ett smartare underhåll.
Engagerad workshop om Roadmap Kompetensutveckling
Mikrolärande och samverkansprojekt fick tummen upp under den avslutande workshoppen kring roadmappen för kompetensbyggande.
Början till en färdplan för kompetensbyggande
Hur bygger man kompetens på bästa sätt? Och vad behöver behovsägarna? Det var ämnet för workshoppen 10 maj.
Workshop 10 maj om kompetensbyggnad
Vilken kompetensbyggnad behövs för omställningen till smartare underhåll? Var med och påverka, nu ska programmets roadmap göras färdig!