Hoppa till innehåll

2G OST: Ostlänken och strategisk tillgångsförvaltning i kommuner

Bakgrund

Flernivåförvaltning förekommer i praktiskt taget i alla länder i någon form, och med det följer också flernivåekonomi, vilket inte minst är påtagligt när det gäller anläggningstillgångar och stora statliga hållbarhetsinvesteringar. Beslut rörande investeringar i en kommunal kontext påverkas direkt eller indirekt av hur överordnade instanser, exempelvis staten och EU agerar i form av beslut om investeringar, tilldelning av ekonomiska resurser och/eller förändringar av lagar och policyer.

I det här forskningsprojektet intresserar vi oss specifikt för den statliga hållbarhetsinvesteringen Ostlänken och dess inverkan på strategisk tillgångsförvaltning avseende gator och vägar samt VA i två berörda kommuner, Nyköping och Linköping. Enligt Trafikverket är Ostlänken en 16 mil lång dubbelspårig järnväg mellan Järna och Linköping. Ostlänken kommer medföra flera tåg och hållbarare transporter inkluderat smidigare och tryggare resor. Nyköping och Linköping har att hantera omfattande investeringar och strategiskt planera för underhåll. För att ge ett exempel så i Linköping berörs betydelsefulla VA-ledningar och reningsverket. Förutom detta berörs också centrala gator. Underhåll samt teknisk respektive ekonomisk livslängd blir här centralt.

Syfte

Huvudsyftet med studien är att synliggöra och diskutera kommunala strategier avseende strategisk tillgångsförvaltning i samband med omfattande hållbarhetsinvesteringar och flernivåekonomi. Som beskrevs i bakgrunden handlar den omfattande investeringen om Ostlänken. Ett mindre syfte är att beskriva kontexten avseende Ostlänken och flernivåekonomi. Förutom dessa syften kommer projektet också att bidra med en pragmatisk modell för att klassificera investeringar och underhåll vid hållbarhetsinvesteringar och flernivåekonomi.

Mål och resultat

Slutresultatet blir en vetenskaplig artikel, ett mikrolärande och en text där målgruppen utgör politiker och tjänstepersoner.