2E PRIORITERA: Prioriteringar i politiskt beslutsfattande kring långsiktigt underhåll av infrastruktur

Bakgrund
Det här projektet handlar om politiskt beslutsfattande. Hur prioriteras underhåll av infrastruktur i en politiskt styrd organisation, där ledarskapet kan bytas ut var fjärde år? Och hur prioriteras underhåll av vatten och avlopp samt vägar i jämförelse med andra välfärdsområden, såsom äldreomsorg och utbildning?
I svenska kommuner pågår en dragkamp mellan olika områden inom välfärdskostnader. Samtidigt finns ett ackumulerat behov av underhåll av fysisk infrastruktur. Kunskap om ”var” och ”när” detta behov finns fördelad bland många organisationer, avdelningar och styrelser, och ”vem”, det vill säga vem som har den formella och informella makten att besluta om prioriteringar, är oklar. Dessa frågor är underforskade både i svenska och internationella sammanhang.
Dessutom har bristande underhåll av infrastruktur påtagliga sociala konsekvenser. Försämrad vattenkvalitet eller bristande tillgång till fungerande vägar påverkar människors vardag, särskilt för utsatta grupper som äldre, barnfamiljer och personer i glesbygd. Risken för ojämlikhet i levnadsvillkor ökar när beslut om infrastruktur skjuts upp eller fattas utan hänsyn till sociala effekter.
Lösning
I detta projekt syftar vi till att fylla denna kunskapslucka genom att studera politiska beslutsprocesser avseende långsiktigt underhåll av vatten och avlopp samt vägar. Hur prioriteras långsiktigt underhållsarbete i organisationer med olika typer av finansiering? Vilka är de obligatoriska passagepunkterna för att nå beslut och hur formas dessa, och av vem? Vad innebär uppdelningen av ansvar mellan politiker, chefer och ingenjörer?
Genom att synliggöra de sociala konsekvenserna av beslut – eller icke-beslut – om underhåll, ämnar projektet också belysa hur olika samhällsgrupper påverkas. Detta innefattar hur livskvalitet, trygghet och tillgång till samhällsservice varierar beroende på vilka prioriteringar som görs. Det sociala perspektivet integreras därmed som en viktig dimension i analysen av beslutsprocesserna.
Att besvara dessa frågor kan ge svar på frågan varför underhåll inte prioriteras trots att det många gånger finns tillgång till tillräckliga resurser och teknologier.
Mål
Eftersom målet med detta projekt är att producera ny implementarbar kunskap om politiska beslutsprocesser behövs mer kunskap om hur prioritering går till i praktiken och vilka överväganden som görs.
Projektet har också som mål att lyfta fram de sociala konsekvenserna av underhållsbeslut, i syfte att bidra till mer jämlika och rättvisa infrastrukturlösningar. Genom att inkludera dessa perspektiv kan beslutsfattande i högre grad vägledas av vilka effekter olika val har på människors vardag.
Projektet kommer att leda till att långsiktigt underhåll av vägar och vatten- och avloppsinfrastruktur prioriteras i högre utsträckning i fyra medelstora kommuner. Resultaten från projektet avser även att visa att Sverige är ett ledande land inom området.
Info
Projektkategorier
Hållbara affärsmodeller och organisationerProjektstatus
PågåendeTidsplan
2023 – 2028
Projektledare
Alexander Paulsson, Lunds universitet, KEFU.
alexander.paulsson@fek.lu.se
Doktorand
Marcella Holz, Lunds universitet
marcella.holz@fek.lu.se
Relaterade projekt
Partner
Lunds universitet, CKS, Linköpings universitet, VTI, KEFU