Hoppa till innehåll

1F Opti-SENSE: Optimal placering av sensorer i dag- och spillvattenledningsnät

Bakgrund

I dagsläget sker utsättning av sensorer för mätning och övervakning till stor del baserat på lokalkännedom. Detta har fungerat väl under lång tid då mätning av ledningsnätet har varit associerat med höga kostnader. Utvecklingen inom IoT medger möjligheten att installera stora mängder sensorer som också mäter på ett annat sätt en den traditionella flödesmätning vi är vana vid. För att vi ska uppnå ökad systemförståelse från denna nya typ av mätning och övervakning behövs ny kunskap inom sensorplacering.

Projektet vill bidra med kunskap inom nya typer av mätning och övervakning för att vi ska uppnå en betydligt förbättrad hydraulisk förståelse jämfört med de metoder som vi för närvarande primärt använder.
Ryggraden i mätning och övervakning på självfallsnätet har varit flödesmätning. Både permanenta installationer och kampanjmätning innebär ofta kostnader på 100 000-tals kronor för installation och underhåll.

Genom att istället använda nivåmätare kan vi förvänta oss mer mätning till en lägre kostnad, och dessutom kommer underhållskraven troligtvis att minska avsevärt. Genom att strategiskt och optimalt placera ut nivåmätare kan vi få en ännu mer noggrann och effektiv hydraulisk förståelse.

Projektets mål

Målet är att genom en fallstudie i ett område inom NSVA ta fram en anpassad metodik för placering av nivåsensorer för att bäst karaktärisera vattnets rörelse (hydrauliken) i dag- och spillvattennätverk med det minsta antalet sensorer.

Genom en litteraturstudie kommer olika tekniker för sensorplacering att granskas för att identifiera lämpliga metoder. En utvald lämplig metod kommer att utvecklas och testas för optimal placering av nivåsensorer. Detta inkluderar analys av nätverkets hydraulik, val av sensorplaceringstekniker, implementering av den anpassade metodiken och utvärdering av dess prestanda.