Mistra InfraMaint årsrapport 2024
Visioner och verklighet – några ord från programchefen

Det senaste året kan beskrivas som kontrasternas år. Räntorna har stigit, födslotalen har minskat. Medvetenheten har ökat samtidigt som den upplevda förändringen har minskat. AI, med stora språkmodeller som ChatGPT med flera, har på allvar gjort sitt intåg i vår vardag – få är väl de som varit förskonade från glättiga bilder av vackra människor som skådar tänkande ut i universum eller flygande vägkorsningar med gröna lösningar. Dessa bilder för tankarna till en utopi och aldrig har väl glappet mellan vision och verklighet känts större. Vi matas dagligen av nyhetsklipp om översvämmade källare, dåligt underhållna vägar och tågstopp.
I Mistra InfraMaint arbetar vi, forskare, doktorander och kommuner dock outtröttligt med att täppa igen detta gap mellan vision och verklighet med nya lösningar, nya insikter och nya samarbeten. Vi ser hur våra medlemmar kavlar upp ärmarna och tar sig an beredskapsfrågor, beslutstödsmodeller och skyfallsberäkningar men också hur nya samarbeten formas och närverk förstärks. I årets upplaga av Samverkansprojektet, som vi nu genomför för andra gången, sker ett intensivt lärande från experter och föregångare. Men framför allt i realtid mellan de deltagande VA-organisationerna själva, när de stöter, blöter och stöttar varandra under resan mot strategisk tillgångsförvaltning.
Mistra InfraMaint-familjen har också förstärkts under året med två nya doktorander, Emelie Ekström (KTH) och Karl Norberg (Chalmers), redo att ta sig an utmaningarna med vårt infrastruktursystem. Därtill har två av våra doktorander, Amjad Afridi (Skellefteå kommun/KTH) och Juan Avendano (KTH) klarat av sin licentiat och året avslutades grandiost när Amelie Bennich fick ta på sig doktorshatten efter sin disputation på luciadagen. Mistra InfraMaint jobbar sig stadigt uppåt mot målsättningen att bli ett med vår vision: Ett nytt forskningsområde om robust, resilient och hållbar infrastruktur.
Åsa Flydén
Tf. programchef Mistra InfraMaint under 2024
Nyckelhändelser 2024
Vi välkomnade två nya doktorander

VA-sektorn står inför många utmaningar, som kräver både ny teknik och nya sätt att arbeta. Men många VA-organisationer är små och saknar tillräckligt med resurser för utveckling och innovation. Vår nya doktorand Emelie Ekström vill ta reda på hur de kan lära av varandra – för en starkare och mer innovativ VA-bransch.
– Jag hoppas att jag kan hitta exempel från mindre VA-organisationer som gör toppenbra saker men som kanske inte sprider detta lika brett som de med större resurser gör, säger hon.
Emelie Ekström är doktorand inom projekt 2A Innovationsförmåga hos VA-organisationerna: vad är best practice?

Med hjälp av en digital tvilling kan arbetet med underhåll av spårväxlar bli effektivare, enklare och billigare. Vår nya doktorand Karl Norberg har smartare underhåll i sikte – något som kan komma att gynna alla Sveriges tåganvändare.
– Förhoppningsvis kan kunskaperna och upptäckterna som projektet mynnar ut i möjliggöra för effektivare, enklare och billigare, helt enkelt smartare, underhåll vilket kommer infrastrukturförvaltarna till gagn. Det kommer i slutändan även kunna påverka slutkonsumenterna, genom ökad punktlighet och större tilltro till järnvägssystemet.
Karl Norberg är doktorand inom projekt 1D Digital tvilling för effektivare underhåll av spårväxlar.
Vi startade tre nya projekt
Hösten 2024 startade vi upp inte mindre än nya projekt, som alla på olika sätt visar vägen framåt för vattensektorn och som vi ser kommer att bidra till effektiv och hållbar tillgångsförvaltning. Den röda tråden är att de alla hjälper våra VA-organisationer att åstadkomma mer – med mindre medel.
Efter första succén – ett nytt samverkansprojekt startades

Under 2023 genomförde vi ett första samverkansprojekt på temat Planering av underhåll inom VA, där fem organisationer deltog under sex månader.
Projektet var mycket uppskattat av deltagarna, som fick chansen att lära tillsammans, utbyta erfarenheter och knyta kontakter – därför kändes det självklart att arbeta vidare med konceptet och starta upp ett andra samverkansprojekt 2024.
Även denna gång vänder vi oss till VA-branschen, nu med temat Tillgångsförvaltning. 20 personer från sex VA-organisationer deltar under ett knappt år, med första träff i augusti 2024 och målgång i maj 2025.
–Intresset från VA-organisationerna att starta ett nytt samverkansprojekt var stort efter förra gången och behovet av samarbete är uppenbart. I samverkansprojektet får deltagarna stöd av varandra för att nå längre i sitt arbete, säger Åsa Flydén, biträdande programchef och tf programchef under 2024.
Tillsammans får deltagarna både djupare och bredare kunskaper inom tillgångsförvaltning, och lär både av varandra och av inbjudna forskare och experter på området. Under projektets gång hålls träffar både fysiskt och digitalt, där deltagarna får ta del av föreläsningar och presentationer, samt diskutera och delta i samverkansövningar.
Träffarna kombineras med hemstudier som baseras på material som tagits fram inom forskningsprogrammet.
– När vi tog fram hemstudierna kollade vi alltid först bland programmets mikroläranden för att på ett effektivt och lättsmält sätt förmedla kunskap på temat tillgångsförvaltning. Annars har de också fått reflektera mycket över den egna organisationen för att sedan diskutera i helgrupp, säger Elin Flodin, projektledare för samverkansprojektet, och inom Cirkulära avloppssystem på RISE.
De deltagande organisationerna i årets samverkansprojekt har fått inspiration i framtagandet av processer, modeller och planer för att förvalta sina tillgångar på bästa sätt. Temat är uppdelat i olika moduler som vi gått igenom under året, och som alla är inspirerade av ISO55000-standarden.
FAKTA
Samverkansprojektet är en del av vårt projekt 3C Kapacitetsbyggande inom infrastrukturunderhåll.
Syfte och mål med årets samverkansprojekt sammanfattas såhär:
- Syftet är att öka VA-verksamheters kapacitet inom tillgångsförvaltning genom kompetensbyggande
- Målet är att deltagare i samverkansprojektet känner sig trygga i att ta fram och implementera processer, modeller och planer för hållbar förvaltning av sina tillgångar.
Samverkansprojektet leder till:
- Kompetensökning hos deltagarna och deras organisationer.
- Ökade kontakter och nätverkande mellan VA-verksamheter.
- Utbyte av erfarenheter, idéer och lösningar mellan deltagare och experter.
Legacyprojektet – arvet efter Mistra InfraMaint
Vårt forskningsprogram befinner sig lite mer än halvvägs mot målet, och det är dags att börja fundera på hur den kunskap och de resultat vi kommer att ha byggt upp under nio år ska leva vidare och komma till så stor nytt som möjligt – på flera nivåer.

Arbetet med att bygga upp tillgångsförvaltning som forskningsområde har varit Mistra InfraMaints fokus sedan 2018, och även om vi fortfarande befinner oss i början av vår andra och sista fas så är det dags att börja tänka på hur det vi gör inom programmet kan leva vidare.
Det gör vi inom ett nystartat projekt, Arvet efter Mistra InfraMaint. Projektet kommer att utforska olika spår för hur kunskapen kan permanenteras, leva vidare och utvecklas även efter programmets slut.
– Vi kommer bland annat att titta på hur tillgångsförvaltning kan införlivas i olika utbildningar, både på universitetsnivå och i KY-utbildningar. Vi har också kikat på hur ämnet kan tas upp inom olika branscher, och kommer att prata med branschföreningar inom väg, järnväg och VA. Sedan finns det också ett politiskt spår, som handlar om hur våra resultat kan nå och engagera politiska beslutsfattare och även forskningsutförare. Det är de mer konventionella spåren, vi har också möjlighet att tänka lite utanför boxen och det kan finnas andra typer av produkter och resultat från programmet som kan leva vidare i sig – som olika typer av innovationer, beslutsstödsverktyg, självskattningsmetoder och så vidare. Eller för den delen våra samverkansprojekt, säger projektledare Robert Gladh.
Arbetet inleds med en förstudie, som inkluderar workshops, samtal och möten med representanter från branschen och med Mistra InfraMaints styrelse, för att plocka upp idéer och behov inom allas respektive områden.
– Utifrån det tar vi fram en plan framåt, så nästa steg beror på vad vi kommer fram till i förstudien. Tankarna kring detta arbetet har varit med oss länge, men det konkreta arbetet börjar nu och vi kommer att arbeta hela vägen fram i mål med Mistra InfraMaint, säger Robert Glad.
Målet med projektet är att så mycket som möjligt av den kunskap som byggts upp lever vidare i framtiden. Gärna hela vägen från politisk nivå ner till skruv och mutter ute i verksamheterna.
– Det vill säga från vår smalaste forskning om tillsynsrutiner hos anläggningar eller en specifik del i en spårväxel, forskning som kan tillämpas direkt i praktiken eller på utbildningar, till den högre beslutsfattarnivån där det handlar om att belysa vikten av infrastrukturomsorg, inte minst för att de ska fungera i kris och krig, säger Robert Gladh.
Nyckelhändelser 2025
- I januari 2025 var vi på plats och deltog aktivt på Transportforum. Vår doktorand Amjad Afridis arbete om datadriver vägunderhåll presenterades, och dessutom var biträdande programchef Åsa Flydén ordförande för en session om kommunal transportinfrastruktur.
Där fick lyssnarna utöver spännande resultat från Mistra InfraMaints doktorand Martin Larsson, även ta del av intressanta projekt om bland annat elväg för bussar i linjetrafik, hur man bedömer hållfastheten på vägar som ska klara tyngre trafik och hur skyfall kan påverka kommunaltrafikens nav – fordonsdepåerna.
– Det är roligt att se att den kommunala infrastrukturen, trots att den allt för ofta tas för given, ändå uppmärksammas och det är viktigt att vi tar vara på den nyfikenhet, uppfinningsrikedom och det engagemang som ändå finns ute i kommuner och regioner. Vi behöver lära av varandra, säger Åsa Flydén. - Vår doktorand Martin Larsson disputerar under året.
- Biträdande programchef Åsa Flydén kommer att representera Mistra InfraMaint på Athens Water Supply & Sewerage Companys (EYDAP) mässa i Athen i mars, och prata om smart underhåll av VA-infrastruktur för en resilient framtid med utgångspunkt ur insikter från vårt program.
- Vår doktorand Amjad Afridi disputerar under året.
- Vår europeiska rådgivningskommitté, eller vårt Scientific advisory board, kommer återigen att träffas fysiskt i Göteborg. I samband med träffen håller vi även en av årets doktorandträffar, och passar på att skapa kontakt mellan de internationella forskarna och våra doktorander.
- Vi startar två nya projekt, dels om arvet efter Mistra InfraMaint (som du kunnat läsa om tidigare i denna årsrapport), dels 2G Strategisk tillgångsförvaltning i kommuner – kontexten hållbarhetsinvesteringar och flernivåekonomi.
- Vi avslutar och utvärderar vårt andra samverkansprojekt.
- Våra doktorander Viktor Bergion och Amelie Bennich publicerar en artikel tillsammans.
- Vår doktorand Anna Ohlin Saletti publicerar ett nytt verktyg, en kostnad/nytto-analys för tillskottsvatten, som kan användas av kommunala VA-ingenjörer på teknisk-strategisk nivå.
- Yonis Osman Bileh skriver sitt examensarbete inom vårt program, i projekt 2B Hinder och möjliggörande faktorer för digitalisering i den svenska vattensektorn
Mistra InfraMaint i siffror
Publikationer 2024
Vi är programkontoret

Åsa Flydén

Lars Thell Marklund

Madelen Malm

Robert Gladh

Astrid Ramberg

Lisa Stevik
Övrig programledning

Lena Blom

Lars Rosén

Mats Engwall

Kenneth M Persson

Robert Jonsson

Anita Ihs
Programstyrelse

Annika Malm

Martine Christensen Odenhall

Birgitta Olofsson

Sven Ödeen

Erik Karlsson

Erik Törnblom

Karin Ekdahl Wästerg

Patrik Groth

Thomas Bergholm
