Hoppa till innehåll

2B Hinder och möjliggörande faktorer för digitalisering i den svenska vattensektorn

Bakgrund

Datadrivet beslutsfattande för förvaltning och underhåll av vatteninfrastruktur har stor potential för effektivitetsvinster. Trots detta verkar införandet av digitala innovationer gå långsammare än i många andra sektorer. Samhällets vatteninfrastruktur står inför ett omvandlingstryck till följd av åldrande anläggningar, demografiska förändringar, digitalisering, säkerhetsrisker och klimatförändring samt resursbrist. I detta projekt vill vi vi identifiera såväl hinder för innovation som faktorer som möjliggör utveckling. Våra resultat kommer också att vara relevanta för andra infrastrukturfokuserade organisationer som ännu inte tagit det digitala språnget.

Vår metod och forskningsinriktning

Vår ansats är tvärvetenskaplig och förankrad i samhällsvetenskap och humaniora, med en särskild inriktning mot forskningsfältet vetenskaps- och teknologistudier (STS). Metodmässigt använder vi ett antal fallstudier, där vi analyserar samtida och historiska fall av innovation inom datahantering, informationsteknik och digitalisering i sektorn. Därigenom lär vi oss från nyckelpersoner inom branschen av deras och derasorganisationers erfarenheter kring innovation och förändring. Projektet genomförs därför i samarbete med en rad kommunala och privata organisationer inom vatten och avloppsförsörjning.

Projektmål

Mer specifikt syftar vi till att:

  • Identifiera och analysera strukturella, institutionella eller kapacitetsrelaterade hinder på sektornivå.
  • Identifiera faktorer som möjliggör införandet av informationsteknologi och digitalisering inom kommunal förvaltning av infrastruktur, med särskilt fokus på vatten och avlopp.

Projektet finansieras även av Digital Futures: Läs mer här